Számlatömb adatai, E-számla szervíz URL

Több számlatömb kezelés

Számlázó programunkkal, a 8.6.00 verziótól tetszőleges számú számlatömböt vezethet párhuzamosan. Frissítés esetén, a számlázó program az elkészült számlák alapján létrehozza az eddig használt számlatömbök listáját. A számlatömböket az év és egy sorszám szerint elnevezi, de ez a név ezután tetszőlegesen módosítható.

Ezután tetszőleges számlatömb felvehető, és az új számlákat már ezek közül bármelyikbe készítheti.

A számlatömbök közül opcionálisan választhat egy alapértelmezettet (ezt jelöli a számlatömb előtti zöld pipa), ekkor az új számlákat automatikusan ebben a tömbben fogja nyitni. Természetesen a számla lezárásáig lehetőség van bármelyik másik számlatömböt kiválasztani a számla sorszáma mellett lévő ikonra kattintva. Amennyiben nincs alapértelmezett számlatömb beállítva, akkor a legutolsónak használt tömbben nyílik az új számla.

Számla szerkesztésekor a számlatömb listában az adott évi aktív tömbök választhatóak, kivéve, ha az adott évre egy aktív tömb sincs, ebben az esetben az előző évi aktív tömbök látszanak.

Az inaktívvá tett számlatömbök megjelenítésére van lehetőség, ebben az esetben be kell jelölni az [ x ] 'Inaktív elemek is látszanak' jelölőnégyzetet.

A [ x ] 'A többi bizonylat utótagjának (aktuális év) automatikus igazítása az új számlatömb utótagjához' jelölőnégyzetet is érdemes bekapcsolni, ezzel érjük el, hogy a többi bizonylat (előlegszámla, szállítólevél, pénztárbizonylat) sorszáma kövesse a számlatömb sorszámát.

Új számlatömb nyitása

Új számlatömb csak akkor nyitható, ha

 • nincs számla szerkesztés alatt,
 • a beírt alapadatokkal még nem volt számlatömb nyitva, ill.
 • nincs "lyuk" az adott tömb sorszám-folytonosságában.

Minden számlatömbhöz megadhatóak az alábbi adatok:

 • [ x ] Aktív (a nem használt vagy régi tömbök elrejtése)
 • [ x ] Alapértelmezett (új számlák ebbe jönnek létre)
 • Számlatömb neve (ez alapján könnyen azonosítható)
 • Előtag (nem kötelező)
 • Sorszám (ettől fogva fogja sorszámozni az ehhez a tömbhöz tartozó számlákat)
 • Év (utótag)
 • Pénznem (a tömb kiválasztásakor erre a valutára áll át a számla)
 • Példányszám (az első nyomtatáskor hány példány készüljön) ezek közül az első lesz az EREDETI
 • További adatok, adózásra vonatkozó szövegek: a számlán kötelezően feltüntetendő szövegeket hozzá tudja rendelni a számlatömb adataihoz, hogy megfeleljen a 2013. január 1-jei előírásoknak .

  A szöveget a kiválasztás mellett tetszőlegesen szerkesztheti, sőt néhány alap HTML tag (félkövér, dőlt, aláhúzott, színes) segítségével formázhatja is, így az még egyedibbé, feltűnőbbé tehető.

  A számla szállító adatainál fog megjelenni a számlatömbnél megadott szöveg.
 • Bankszámlaszám (nem kötelező) ebben a számlatömbben való bizonylatkészítés során az itt beállított banki adatokkal ( bankszámlaszám és hozzá tartozó pénznem ) készül el a bizonylat.

  Érdemes a bankszámlaszámot is beállítani a számlatömbhöz például akkor, ha a deviza számláink számára új számlatömböt veszünk fel. Ekkor a bizonylattömböt kapcsoljuk össze azzal a bankszámlával, mely a deviza számlánkhoz tartozik. Így, amikor kiválasztjuk a deviza számlatömböt, akkor ehhez a számlatömbhöz rendelt banki adatokkal készül el a bizonylat, függetlenül attól, hogy a számlázó programban az alapértelmezett bankszámla adat esetleg egy forintos bankszámla, és az alappénznem a HUF.

Fontos megjegyezni, hogy ha a számlatömbhöz megadunk bankszámlaszámot, akkor a számlázó program a számlatömbhöz hozzákapcsolt bankszámla pénznemét veszi figyelembe függetlenül attól, hogy a számlatömb pénznem mezőjében mi került rögzítésre, illetve mi az alapértelmezett pénznem.

Számlatömb módosítása

A vastagon szedett beállítások csak addig módosíthatóak amíg nincs az adott számlatömbbe legalább egy számla felvéve. A többi érték bármikor módosítható, amennyiben nincs szerkesztés alatt számla.

Számlatömb törlése

Amennyiben egy adott számlatömbbe már vettek fel számlát, akkor az nem törölhető csak inaktívvá tehető.

Számlatömbök közötti váltás és számlatömbre való szűrés

Bizonylatkészítés közben a számlatömbök közötti gyors váltás biztosítja a számla sorszáma előtt megjelenő kis ikon. Így az alapértelmezett számlatömbtől eltérő számlatömbbe is tudunk egyszerűen bizonylatot készíteni. A megjelenő számlatömbök listájából, válassza ki azt a számlatömböt melybe a bizonylatot szeretné elkészíteni.

A Lekérdezések fülön a számlatömbök mint egy fő szűrési feltétel szerepelnek. Bármelyik listánál (számlalista, toplista, statisztika, összegzés) állítjuk, az a többinél is módosul. Kiválaszthatjuk az összes, vagy egyenként bármelyik számlatömböt.

E-Számla

Az elektronikus számla funkció kiegészítő modulként érhető el. Az elektronikus számla modul megrendelhető a programból illetve a weboldalunkról a rendelés menüpontban.

Számlázó programunk lehetőséget nyújt a KryoNet e-számla rendszerével való együttműködésre. Ez azt jelenti, hogy a rendszeren keresztül a számlázó programból egyetlen kattintással elektronikus számla készíthető.

Mikor készíthető egy számlából e-számla?

 • Csak azokból a számlákból készíthető elektronikus számla, amik még nem kerültek nyomtatásra.
 • Jelenleg csak Ft-os számla lehet.
 • A vevő e-mail címe kötelező elem, mivel az elektronikus számla pdf formátumban megküldésre kerül.
 • Csak magyar nyelvű számla lehet.
 • Az elektronikus számlából tetszőleges számú másolat nyomtatható.
 • Elektronikus számla hagyományosan (nem elektronikus) is érvényteleníthető.
 • Kipróbálási verzióból csak demó módban működő E-Számla rendszer felé lehet számlát kiállítani.
 • Éles számlázóból (kulcs regisztráció után) csak élesített E-Számla rendszerbe lehet elektronikus számlákat kiállítani.
Elektronikus számla csak forintos lehet és jelenleg csak egy nyelven (magyar) készül.
Az elektronikus számlákról a programból csak másolat nyomtatható, az eredeti az az elektronikus formában létező pdf állomány.

E-számla szerviz beállítás

A szolgáltatások a KryoNet programcsomagon keresztül érhetőek el aminek az elérhetőségét itt lehet megadni.

Ez a programcsomag futhat a felhasználó gépén, vagy egy másik gépen az adott helyi hálózaton. Feltétel hogy a programcsomagot futtató gépet lássa a kliens és a tűzfalon engedélyezve legyen a beállított port.

E-számla elkészítése

Számla készítés közben semmi újdonsággal nem találkozunk, csak a számla lezáráskor a nyomtatás választó ablakon egy új gomb [E-számla] jelenik meg ahol el lehet dönteni, hogy az adott számla hagyományos módon nyomtatva legyen, vagy elektronikus számla készüljön belőle.

számlázó program - elektronikus számla

Ha egyiket sem választjuk akkor később a számlalistából is lehetőségünk van egyik vagy másik mellett dönteni.

Ha az e-számlát választjuk akkor a számlázó program a lezáráskor rögtön megpróbálja létrehozni azt. Ha ez valami miatt nem sikerül, akkor úgy kerül lezárásra mintha nem választottunk volna és később a listából újra próbálkozhatunk.

Ha sikerül az e-számla előállítása akkor a listában egy [e] ikon jelzi hogy ez egy elektronikus számla.

Egy számla csak nyomtatott vagy csak elektronikus lehet, tehát ha már nyomtattunk eredetit akkor abból már nem lehet elektronikus számlát készíteni.